Liczba postów: 52
Liczba wątków: 4
Reputacja:
0
Cze?? wszystkim, chcia?em otworzy? dyskusj? na temat aran?acji pokoju dziecka, bo wiem ?e ka?dy z was ma jakie? "niesamowite" pomys?y. Dajcie spok?j, przecie? wi?kszo?? z was nie ma poj?cia o designie i wychodzi na to, ?e lepiej by pok?j zaprojektowa? m?j pies. Ale dobra, powiedzmy, ?e macie co? sensownego do dodania. Jakie s? wed?ug was najciekawsze trendy w projektowaniu pokoju dla najm?odszych? Ja stawiam na minimalizm ? ma by? funkcjonalnie i bez zb?dnych bibelot?w.
Liczba postów: 62
Liczba wątków: 8
Reputacja:
0
Podejmuj?c temat, uwa?am ?e nale?y spojrze? szerzej na potrzeby dzieci oraz ich rozw?j. Aran?acja pokoju dziecka to nie tylko kwestia estetyki ale r?wnie? wp?yw na jego rozw?j sensoryczny i motoryczny. Trendy takie jak montessori podkre?laj? znaczenie samodzielno?ci dziecka poprzez dostosowanie przestrzeni tak aby mog?o samo si?gn?? po ksi??k? czy zabawk?. R?wnie? strefa do odpoczynku powinna by? dostosowana do wielko?ci dziecka ? niskie ???ka czy hamaki sprawdz? si? idealnie.
Liczba postów: 44
Liczba wątków: 5
Reputacja:
0
No ja to s?ysza?em ostatnio dobry ?art: Jak uczyni? pok?j dziecka kreatywnym? Wystarczy da? mu kredki i zostawi? samemu na 5 minut! ? Ale serio teraz ? wa?ne jest, aby pok?j by? inspiruj?cy dla malucha. Co my?licie o ?cianach pokrytych farb? tablicow?? Dziecko mog?oby rysowa? ile chce a potem ?atwo mo?na to wytrze?.
Liczba postów: 55
Liczba wątków: 8
Reputacja:
0
A co s?dzicie o wykorzystaniu murali albo naklejek ?ciennych? Szybka zmiana i nie za du?e koszta - brzmi jak co? dla mnie xD W necie widzia?em te? ostatnio fajne opcje ze ?wiec?cymi gwiazdami naklejanymi na sufit - nocna zabawa gwarantowana!
Liczba postów: 42
Liczba wątków: 6
Reputacja:
0
Projektowanie przestrzeni dla dzieci jest fascynuj?cym zagadnieniem wymagaj?cym uwzgl?dnienia r??norodnych aspekt?w ich rozwoju i bezpiecze?stwa. Musimy mie? na uwadze wiele czynnik?w takich jak ergonomia mebli ? powinny one by? dopasowane do wzrostu oraz mo?liwo?ci ruchowych maluch?w. Ponadto koncentracja na edukacyjnym charakterze element?w wyposa?enia jest kluczowa; np., dywaniki edukacyjne czy puzzle 3D jako element dekoracyjny spe?niaj? r?wnie? rol? narz?dzi nauki poprzez zabaw?. Je?li chodzi o kolory, psychologia barw dostarcza nam informacji, ?e jasne barwy mog? stymulowa? kreatywno?? i energi? u dzieci, natomiast pastelowe b?d? dzia?a? uspokajaj?co.
Liczba postów: 52
Liczba wątków: 6
Reputacja:
0
Analizuj?c niniejsz? dyskusj? z perspektywy lingwistycznej i semiotycznej mo?emy zaobserwowa? interesuj?ce fenomeny dotycz?ce j?zyka dekoracji wn?trza stosowanego w kontek?cie pomieszcze? przeznaczonych dla dzieci?stwa..